Beatrice!

Det är ingen jävla födelsedag

Igår var det den dagen, den där förbannade dagen. Internationella kvinnodagen. Jag kan inte säga att jag tycker det är en bra dag. Den gör mig så fruktansvärt trött, den gör mig besviken. Trött på att se alla som skriver att det är en "glad" dag, besviken på att de flesta som blir sedda är vita stereotyp-feminister som skriver "heja tjejer". Jag påstår mig inte vara någon ängel, jag påstår mig definitivt inte vara den perfekta feministen. Men jag är priviligierad i den position jag har i samhället trots att jag är kvinna.

Jag önskar bara att internationella kvinnodagen istället kunde användas för att belysa de ytterligare utsatta kvinnorna. Kvinnor som tvingas leva i prostitution, kvinnor av olika etniciteter... På samma sätt som vi vill att män flyttar på sig och låta "oss" (aka vita privilegierade feminister) ta plats så är det lika viktigt för "oss" att ge ytterligare utsatta den möjligheten att synas och ta plats.

Jag tror att många kvinnor kan glömma bort att vi också har privilegier, det kan även jag göra. Mitt tankesätt förändras mycket beroende på vilka personer som dyker upp i flödet på mina sociala medier. Därför har jag under det senaste halvåret (?) börjat följa allt fler Poc, personer som berättar om sina liv i prostitution etc etc. Rent allmänt försöka utbilda mig, läsa på om ämnen som tystas ner men som är viktiga för feminismen. Allt för att jag inte ska fastna i min vita privilegierade bubbla. Jag vill bli mer "feministiskt aktiv", jag vill stå upp för fler kvinnor än mig själv och mina "stereotyp-feminist-vänner". Jag har alltid trott att jag stått upp för alla, i mitt huvud har jag kanske gjort det också. Men det har inte synts utåt. Det är okej att inse att man kanske inte alltid tänkt eller gjort rätt. Jag har insett att min aktiva feminism inte alltid gynnat alla, och det är okej. Det är dock därför jag inte gillar internationella kvinnodagen, jag ska inte behöva inse sånt här en dag om året. Det är något jag ska inse och jobba aktivt med alla dagar om året. Annars kommer det aldrig ske en förändring för någon.

Så strunta i att hylla och gratulera kvinnor en ynka dag om året. Stå upp för och kämpa för kvinnor, alla kvinnor, alla dagar om året. Vill du se en förändring så var aktiv med och förändra!

(Inser att det här riskerar att vara ett väldigt snurrigt inlägg... har haft så myckrt känslor ang detta lately som jag har svårt att uttrycka, har dessutom skrivit hela inlägget i mobilen. Hej ilandsproblem liksom)

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas