Beatrice!

P-piller | hur det påverkat mig

Jag följer en hel del aktivister på sociala medier, främst instagram och några på youtube. Där fylls alltså mina flöden med sånt jag tycker är intressant, jag vill lära mig mer om eller som jag bara tycker är viktigt att prata om. Dock befinner jag mig ,precis som många andra i min ålder, på fler plattformer än bara instagram och youtube. På de här andra plattformerna så ser jag inte samma typ av aktivism eller "kloka ord" från influencers utan det är mest reklam eller memes. Jag började granska min så kallade internet-bubbla och insåg att jag ser väldigt få personer som pratar öppet och normaliserat om p-piller eller andra preventivmedel som inte är kondomer. Det mesta jag ser är reklamer med fakta, men sällan texter med berättelser och erfarenheter. Därför fick jag lite inspiration till att skriva om min upplevelse av att använda mig av p-piller. Jag valde att börja med just p-piller av flera anledningar som jag kommer nämna och prata om, men först tänker jag skriva lite om hur det "började" så att säga.

När jag var 16 (2015) hade jag funderat på det här med p-piller relativt länge, åtminstone i ett halvår. Min mens var alltid oregelbunden och jag ville få lite koll på den så att jag skulle slippa gå omkring och oroa mig majoriteten av månaden. Jag blev även tillsammans med min första pojkvän när jag var 16 och då kändes det än mer relevant att börja med någon form av preventivmedel trots att vi alltid använde kondom under samlag. Dock hade jag hört av en kompis som börjat med p-piller ett år tidigare (typ?) att hon fått extrema humörsvängningar och PMS före/under mensen, därför var jag lite skeptisk. Jag har själv aldrig haft speciellt mycket PMS eller varit känslig i humöret under mensveckan vilket har varit väldigt skönt, därför ville jag inte "trigga igång" något pga hormonerna som finns i p-piller.

Jag bokade i alla fall en tid till slut hos min lokala ungdomsmottagning och fick recept på "p-piller" (jag fick senare reda på att dessa var minipiller och inte p-piller) för ett halvår framåt. Jag fick även en ny tid inbokad efter tre månader för att "konsultera" hur pillren fungerade för mig, jag hade även fått informationen att det kunde ta ett par månader innan min kropp vande sig vid dem. 

Till en början fungerade de ungefär som de skulle. Tanken var att de helt skulle ta bort min mens (vilken lyx om de funkat, eller hur?) men istället gick jag runt med mindre mens än vanligt och den kom när den skulle de första månaderna. Sen började jag få grova flytningar/mindre blödningar i princip hela tiden, på min konsult med läkaren/barnmorskan fick jag sagt till mig att jag skulle ge det ytterligare tre månader och fungerade de inte som de skulle efter det så skulle jag komma tillbaka och få andra piller utskrivna till mig. Jag trivdes inte alls på min ungdomsmottagning eller personalen som jobbade där, trivdes inte heller med pillren jag fått utskrivna. Trots att jag gick runt och hade "mini-mens" i princip hela tiden så fortsatte jag att ta pillren resterande tre månader tills kartorna var slut. 

Efter det gav jag upp lite grann, jag ville inte gå till ungdomsmottagningen igen och jag vågade inte ringa till barnmorskan på min lokala vårdcentral. Istället struntade jag i det och lät min mens gå tillbaka till det normala, oregelbundna igen. Det var först i år, 2017, som jag bestämde mig för att ta tag i saken igen. Då ringde jag till barnmorskeavdelningen på vårdcentralen, åkte dit för en "konsult" och fick reda på att det som jag fått för två år sedan faktiskt var ett mini-piller och inte ett p-piller som jag från början trott. Så den här gången fick jag "riktiga" p-piller utskrivna för ett halvår, också med informationen att det kunde ta en månad eller två innan kroppen justerar sig och mensen blir regelbunden. 

 

Det har nu gått ett halvår, jag går fortfarande på samma p-piller (Midiana 28 om någon är intresserad) och de fungerar HUR bra som helst. Jag är verkligen så nöjd. Nu tänkte jag gå vidare med en liten lista och säga kort vad som påverkats/hur det förändrats osv. 


Mensen: Är regelbunden. Jag börjar på en ny rad varje torsdag, därmed börjar jag med sockerpiller på torsdagar. Då kommer mensen oftast på söndag morgon eller lördag em/kväll. Jag blöder betydligt mindre mot vad jag gjorde innan och även färre dagar än förut. Det har gått ner från 7-8 dagar till 5-6 dagar vilket är otroligt skönt!

Humöret: Är det samma som innan. Jag har hittills inte känt några ökade humörsvängningar under mensen. Månaderna kan såklart skilja sig åt, vissa månader kan jag vara känsligare än andra men generellt så är jag väldigt stabil. 

Mensvärken: Varierar mycket från månad till månad. Jag är lyckligt lottad och har i princip bara mensvärk de första två dagarna och sen kan jag även få ont ett par dagar efter mensen. Det var länge sedan mensvärken hindrade mig från att göra saker i min vardag, ett par gånger har jag behövt vara hemma från skolan men absolut inte ofta. Nu är det inte heller någonting som stör min vardag men första dagen vill jag gärna sjunka lite genom jorden, då knaprar jag ofta i mig ett par alvedon. 

Kroppen: Jag tänker vara helt ärlig här, jag hade faktiskt hoppats på att få lite mer bröst när jag började med p-piller hahah. Det skulle definitivt kännas som en bonus, men "tyvärr" kan jag nog inte säga att jag märkt någon skillnad på min kropp. Jag får varken mer eller mindre finnar än vad jag fick förut och min kroppsbyggnad har inte förändrats mer än vad den skulle gjort utan p-piller. 

 

Utifrån den här texten hoppas jag att flera som varit tveksamma till p-piller vågar ta steget att prova. Hör av er till närmaste vårdcentral och prata med en barnmorska och prata om vilket preventivmedel som skulle vara bäst. För självklart så fungerar inte alla preventivmedel till alla personer utan man måste utgå från varje enskild individ. Men det är definitivt värt ett försök. Jag gav upp en gång men nu är jag hur glad som helst över mitt beslut (hur glad man nu kan vara över p-piller hahah). Jag hoppas också att allt flera kan börja prata om både mens och preventivmedel på ett mer normaliserat sätt, jag kan komma på mig själv gömma undan mina p-piller om jag måste ta dem när jag är ute någonstans osv. Det är galet att det fortfarande är så... Men förhoppningsvis så har det här hjälpt någon på något sätt i alla fall! 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas