Beatrice!

Stödja ett företag trots grundarens problematik?

Igår kväll scrollade jag igenom facebook, precis som jag brukar göra, och kom över en tråd i en grupp. Gruppen handlade om veganska skönhetsprodukter och i det här inlägget så undrade personen i fråga om hen hade fått hem en fake-produkt från Jeffree Star. Diskussionen om huruvida produkten var fake eller inte började bra men spårade snabbt ur märkte jag. Jag är själv inte särskilt insatt i Jeffree Star eller hans produkter, men jag såg några intressanta kommentarer som fick mig att börja tänka. Det som fick diskussionen att spåra ur var någon som kommenterade något i stil med "Du kanske inte bör köpa produkter från en rasist". Shitstorm, säger jag bara, det är helt otroligt hur snabbt den kommentaren kunde få det hela att spåra ur. 

Istället för att hjälpa personen i fråga som skapat inlägget så gick det över till att klanka ner på de som stöttade Jeffree Star samtidigt som de var veganer, eller så försökte några försvara sig och sa att man inte var rasist bara för att man gillar hans produkter. Det som chockerade mig mest var dock hur vissa faktiskt jämställde rasism med veganism, och positiva erfarenheter av en smink produkt med att vara rasist. Jag förstår verkligen inte hur vissa kunde ställa de två mot varandra?

I alla fall, jag kände bara att hela diskussionen väckte något i mig och jag var tvungen att få ur mina åsikter och klargöra hur jag ser på ämnet. Som tur var så hade trådskaparen redan stängt av kommentarerna när jag såg inlägget, så det var ingen idé att diskutera i själva gruppen och försöka diskutera med extremister. Så... vart ska jag börja?

För det första; alla Jeffree Star-produkter är (så vitt jag har förstått på den research jag har gjort) 100% veganska och CF. Det är helt fantastiskt! Jag är inte vegan själv, men jag har börjat tänka mer på produkterna jag köper. Vart de kommer ifrån och om de är CF/veganska eller inte, så att hans kollektioner är veganska är suveränt. Huruvida arbetsförhållandena hos de som framställer produkterna och arbetar för företaget som Jeffree Star Cosmetics är etiska eller inte... Det är en annan fråga som jag inte har något svar på, utan vi får hoppas på det bästa. 

För det andra; Jeffree har ett rykte för att ha betett sig rasistiskt, uttryckt sig rasistiskt regelbundet under flera års tid. Han har ett rykte av att vara ett as med andra ord, hans beteende är aldrig någonting jag skulle försöka stödja eller försvara. Allt sådant beteende är vidrigt, punkt slut. 

Däremot; så är Jeffree Star Cosmetics ett företag. Ett företag kan inte, eller ska inte borde jag kanske säga, ha eller yttra åsikter om de ämnen som inte har med företaget att göra, så som till exempel rasism (i det här fallet). Ja, företaget är grundat av en person med vidriga grundvärderingar. Ja, grundaren av företaget med de vidriga grundvärderingarna tjänar pengar på de produkter som säljs. Nej, du är inte rasist för att du stödjer ett företag vars grundare uttryckt sig rasistiskt/problematiskt. Och nej, det är inte fel att gilla/ogilla en person pga dennes åsikter men samtidigt ogilla/gilla det content som t.ex. musik/smink/kläder/filmer som personen släpper. Självklart kan du göra det personliga valet att inte vilja stödja företaget pga grundaren också, då är även det helt okej! Båda delarna är så himla okej. Ingen vinner på att argumentera om vem som har rätt eller fel, vem som är den bättre personen etc. Det är lönlöst.

Har den här texten varit logisk? Jag tror det, jag hoppas det. Hur som helst så var det lite tankar och åsikter som jag behövde få ur mig... Håller ni med mig i det som skrivits? Eller har ni en helt annan syn på det hela? Let me know!

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas